Przyrost tkanki tłuszczowej jest jednym z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym [...]
Witam, Mam plan , aby nabrać masy (obecna 70 kg przy wzroście 183 cm). efekty mi przynosiła zwykle duża ilość kalorii. Testuję już od jakiegoś czasu różne odżywki i przeróżne smaki (banan, czekolada, wanilia , truskawka etc.) , niestety wszelkie które piłem są zbyt słodkie, jedynie mogłem pić Huel , ale spożycie kończyło się częstymi wizytami w [...]
Mikołajki i Boże Narodzenie to idealne okazje do podarowania bliskim osobom drobnych upominków. W większości domów do paczek trafiały słodycze, jednak coraz częściej prezentami stają się produkty praktyczne i funkcjonalne. Jeśli zastanawiamy się co podarować bliskiemu mężczyźnie, partnerowi, tacie, czy nawet koledze w pracy w tym wyjątkowym dniu, [...]
Białko serwatkowe jest jednym z najcenniejszych środków dostępnych na rynku, jednak w opiniach „internetowych specjalistów” bywa niedoceniane, uważane za zbędne, niekiedy nawet szkodliwe dla zdrowia. Najczęściej stosowany argument brzmi: „Po co jesz białko w proszku, skoro masz prawdziwe jedzenie?”. OK, rozumiem, że codziennie jesz 3 kg mięsa, by [...]
siema, dwa pytania 1. chce kupic odzywki (devil mass, allnutrition whey protein, allnutrition bcaa max support i allnutrition creatine muscle max) dzisiaj, bo jest black friday to taniej wychodzi, ale mam zamiar je stosować dopiero od nowego roku jak zaczne masować, to jesli nie bede ich otwierał to mogą miec mniejszy okres przydatności jak zaczne [...]
Nowotwory są plagą, która występowała zawsze, ale z różnym nasileniem. Współcześnie choroby nowotworowe co roku eliminują na świecie ok. 10 mln osób. Styl życia, złe wybory żywieniowe (produkty wysokoprzetworzone i indukujące stan zapalny), otyłość, sięganie po papierosy i alkohol mają ogromne znaczenie dla występowania raka. Z niewiadomych [...]
[...] ale ludziom z różnych względów mało aktywnym fizycznie. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: Francine Perrone i in. Effects of preoperative feeding with a whey protein plus carbohydrate drink on the acute phase response and insulin resistance. A randomized trial [...]
Wiele osób myśli, iż uzyskanie odtłuszczonej sylwetki wymaga farmakologii. Nie jest to prawdą, istnieją liczne przykłady osób, które bez sięgania po środki dopingujące uzyskują bardzo niskie odtłuszczenie (rzędu 6-8%). Tajemnicą utraty zbędnych kilogramów (w tym tłuszczu podskórnego i wisceralnego) jest utrzymanie odpowiedniego reżimu [...]
[...] muskulaturę, tymczasem był nieźle odtłuszczony (jak na tamtą epokę) i to wszystko. Wiele osób pisze prośby o porady w stylu: „Powiedz mi, czy kreatyna jest bezpieczna? A whey protein? Białko też mam brać?? Nie chcę przytyć, ale żeby mieć więcej siły i trochę, żeby się mięśnie bardziej uwidoczniły”. Pytanie nie było skierowane do mnie, ale [...]
[...] przez kreatynę czy białka serwatkowe. Jest to jedynie owoc bujnej fantazji anonimowego autora. Referencje, badania naukowe: O. Yu Vekovischeva i in. The effects of native whey and α-lactalbumin on the social and individual behaviour of C57BL/6J [...]
Białko kazeinowe należy do długo działających i wolno uwalniających aminokwasy. Białko serwatkowe działa krócej (~3-3.5 h), ale za to dostarcza o wiele większej porcji aminokwasów. Nie da się odpowiedzieć na pytanie: „co jest lepsze?”, gdyż zastosowania tych produktów są całkowicie odmienne. Badanie naukowe Naukowcy sprawdzali, jak poszczególne [...]
[...] wartościowych protein (np. WPC, WPI, WPH), które mogłyby, choć częściowo uratować sytuację. Czy istnieją zdrowe alternatywy? Dla porównania skład produktu „Oats and whey” z ALLNUTRITION: „płatki owsiane, koncentrat białek serwatkowych WPC 80% , naturalne aromaty, substancja słodząca: sukraloza. W badaniach naukowych spożycie owsa: [...]
Białka serwatkowe są jednymi z najczęściej stosowanych odżywek w sporcie. Obecnie zadomowiły się nawet w zwykłych sklepach, coraz częściej proteiny wzbogacają różnorodne produkty spożywcze (budynie, jogurty białkowe, batony itd.) Wiele osób żywi wobec odżywek nieuzasadnioną niechęć, jednal ich skład jest prosty i z pewnością mogą mieć korzystny [...]
Witam, jakie robicie sobie szejki po treningu na masę? Mam 183 wzrostu i 78kg. Ćwiczę 3 miesiące i póki co masa wzrosła o 4kg. Mój szejk to: 1 awokado 1 banan 3ml mleka 4 łyżeczki masła orzechowego (95% orzechów) 70g MASS ACTIVATOR SFD NUTRITION 30g WHEY PROTEIN ALLNUTRITION Całość ma około 1000 kcal. Co myślicie o takim przepisie? co byście [...]
Na rynku znajdziemy wiele rodzajów białek, niektóre lepiej, inne gorzej nadają się dla sportowców. Istnieją w końcu specjalne rodzaje odżywek białkowych, których celem wcale nie jest zwiększanie syntezy białek mięśniowych. Białka Białko serwatkowe (WPH, WPH, WPI) Kazeina Białko sojowe Hydrolizowany Kolagen Białko jaja Kompletny profil Tak. Tak. [...]
[...] dobrym wyborem będą jajka i białko kazeinowe. Referencje: Oliver C Witard Myofibrillar muscle protein synthesis rates subsequent to a meal in response to increasing doses of whey protein at rest and after resistance exercise https://academic.oup.com/ajcn/article/99/1/86/4577382?login=true Matthew Stark, Judith Lukaszuk, Aimee Prawitz,1 and Amanda [...]
Białka serwatkowe są jednymi z najbardziej uniwersalnych środków na rynku, nadają się do stosowania nawet u nastolatków, a przede wszystkim u młodych dorosłych, osób w średnim i podeszłym wieku. Szczególne zastosowanie znajdują u osób podejmujących wytężoną aktywność fizyczną, niekoniecznie związaną z „przerzucaniem żelaza” (siłownią). Odżywki [...]
[...] pewnego progu podaży węglowodanów nie odnotowuje się już dalszych zysków, pod względem resyntezy glikogenu. Referencje, badania, literatura: T. P. Gunnarsson i in. Effect of whey protein- and carbohydrate-enriched diet on glycogen resynthesis during the first 48 h after a soccer game [...]
[...] of muscle protein anabolism in healthy elderly adults” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3192452/ DouglasPaddon-Jones i in. Differential stimulation of muscle protein synthesis in elderly humans following isocaloric ingestion of amino acids or whey protein https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0531556505002548